298 Stationshus (3/365+1)


Sölvesborg har haft järnväg sedan 1874 då en smalspårig järnväg byggdes mellan Kristianstad och Sölvesborg. Den förlängdes sedan i ett par etapper, först till Karlshamn 1886 och sedan till Karlskrona tre år senare. Det dåvarande stationshuset låg på en annan plats och finns inte längre kvar. Under 1950-talet fick järnvägen normalspår för att passa ihop med landets övriga normalspår. 2005-2007 elektrifierades hela Blekinge kustbana.

Det nuvarande stationshuset ritades av arkitekten Folke Zettervall och blev klart 1899. Stationshuset blev statligt byggnadsminne 1986, men ägs sedan 1992 av kommunen och är sedan dess byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Fr o m den här julen har man julpyntat stationen med belysningarna som syns på bilden.

18 reaktioner till “298 Stationshus (3/365+1)

 1. Vad fint att huset bevaras och att det fortsfarande är levande. Snyggt fångat i bryttimmen. Folke Zettervall var chefsarkitekten hos Statens Järnvägar och ritade väldigt många stationshus, ofta väldigt snygga byggnader. Han har ritan så gott som alla längs Bohusbanan, så vi Bohuslänguider får anledning att nämna honom ofta 🙂

 2. Jag ÄLSKAR gamla stationshus och byggnader i tegel. Det finns alltid nya detaljer att grotta ner sig i. Inser att det är ett av mina egna teman från förra året, just för att det är ett stationshus.
  Zettervall ritade vårt gamla stationshus också, även det i tegel, sedan det gamla i trä brann ner. Idag är även hans skapelse riven, till många gamla Kirunabors sorg, allt pga stadsflytten. Däremot finns hans stations/transformatorhus kvar i Abisko och Vassijaure 🙂 Troligen även några av transformatorhusen längs Malmbanan också.
  Tack för att du tog bilden i den vinkeln! Fantastiskt med koppartaket också.

   1. Stämmer bra. Har inte googlat desto mer, men troligen är han ”skyldig” till stationshusen i Gällivare, Boden och Jörn också. De har samma stuk som det i Vännäs.

 3. Ja och många liknar varandra. De är vackra och roligt att de finns kvar. Du har tagit en fin bild, fångat färgerna och ljuset från julbelysningen.

 4. Oj, vilket vackert stationshus!! Pampigt som Marie skriver. Många vinklar och vrår och tegel är så snyggt som byggmaterial. Inget man hittar här på Malta, varken tegel eller några stationshus. Plus för julpyntet som lyser upp. Kul att lära lite från historien också.

 5. Vilket pampigt stationshus och så vackert ! Belysning förhöjer det. Ser nästan ut som om det var guld som glimmade 🙂 Tack för historiekunskapen jag fick. Alltid intressant att få information om gamla vackra hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.