Glaskonst i domkyrkan

(Bilderna är tagna vid två olika tillfällen när det var lite olika ljusförhållanden)

På domkyrkans hemsida kan man bl a läsa följande: ”Eftersom domkyrkan har utsatts för diverse bränder och härjningar under tidens lopp, saknas det medeltida förebilder för interiören. Det ärligaste alternativet fann man på 1900-talet vara att satsa på förnyelse i modern tappning.”

Livets och kunskapens träd i glas och konstsmide är skapat under 1900-talets senare del av glaskonstnären Erik Höglund och konstsmeden Lars Larsson.

Altarskåpet av glaskonstnären Bertil Vallien invigdes 2002 efter en lång tid av föreberedelser. Om altarskåpet kan man bl a läsa följande: ”Glasdelarna är sandgjutna, en specialteknik utvecklad av konstnären. Dörrarna är belagda med bladguld på insidan och med koppar och järnpigment på utsidan. Skåpet skildrar underjorden, jorden och himlen. I centrum finns den lidande Kristus på korset. Skärseldens röda färg längst ner övergår uppåt i gult. Sions berg som bär upp Jerusalems murar i form av 16 koboltblå glasblock där de mest kända bibliska berättelserna gjutits in. De utstansade hålen i dörrarna symboliserar mänskligheten. De gjutna glashuvudena i dörrarna är apostlarna. Ett huvud i avvikande gul färg är bortvänt och placerat nedanför de andra. Det är förrädaren Judas. Gult är falskhetens färg. Skåpet kröns av Jesu huvud, inkapslat i en äggliknande form, en livssymbol. Huvudet omges av grenar från livets träd och täcker delvis den öppna graven. På altarskåpets baksida får figurerna i de blå glasblocken nya uttryck och dessutom finns mycket nytt att upptäcka bland ett antal symboler och bilder i relief på dörrarnas baksidor. Till vänster finns ännu ett glashuvud, aposteln Paulus. En stor glasnyckel, aposteln Petrus attribut, utgör skåpets låsanordning. Skåpet stängs en gång om året, nämligen på skärtorsdagskvällen.

6 reaktioner till “Glaskonst i domkyrkan

  1. Vackert och väldigt annorlunda med altarskåp med glaskonst av en modern konstnär. Ljusträdet är ett sånt där speciellt konstverk som man nästan blir andlös över. Tack för att du visar din fina bildserie från kyrkan, bilderna på ljusträdet gillar jag extra mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.